Labogids klinische biologie
Rhesus subgroep
Code LIS
RHSG
Eenheid
Geen
Belangrijke informatie
Wordt uitgevoerd bij alle Rhesus D negatieve bloedgroepen. Indien niet rechtstreeks aangevraagd ontstaat er automatisch een bijaanvraag voor Rhesussubgroepbepaling bij het antwoorden van een Rhesus D negatieve bloedgroep in het LIS
Klinische achtergrond
Het Rhesus bloedgroepensysteem – en met name het Rhesus- D-antigeen – is na het ABO bloedgroepensysteem het belangrijkste bloedgroepensysteem voor de transfusiepraktijk. Rhesus-D negatieve patiënten die in contact komen met Rhesus-D positieve erythrocyten vormen in circa 85-90% van de gevallen anti-D antistoffen die hemolytische transfusiereacties kunnen veroorzaken. Het aantal D-antigenen kan van persoon tot persoon sterk verschillen. De meest bekende kwantitatieve D-antigeen afwijking is het “zwakke D” antigeen. Patiënten met een verzwakt (laag aantal) maar volledig intact D-antigeen zijn Rhesus-D positief en niet in staat om allo-antistoffen tegen het D-antigeen te produceren. Naast kwantitatieve variaties zijn er ook een flink aantal kwalitatieve varianten van Rhesus-D antigeen beschreven. Patiënten met een D-variant (onvolledig) D-antigeen kunnen zelf wel allo-anti-D antistoffen vormen tegen de epitopen van het D antigeen die ze zelf niet bezitten. De meest frequente D-variant is Rhesus klasse VI met een incidentie van 1:5000 tot 1:6800. De overige D-varianten zijn veel zeldzamer.
Principe van de test
De ABO Rhesus bloedgroep, Rhesus ondergroepen, Kell en Rhesus D varianten worden bepaald met behulp van Diamed kaartjes (ID Micro typing system in gelkaarten). Deze kaarten worden ingezet, geïncubeerd, gecentrifugeerd en afgelezen door de WADiana, een automaat voor immuunhematologie (cfr. L-HEM-WaDiana).
Afname
EDTA
Alternatieve monstertypes
Geen
Stabiliteit monster
48 uur bij 2-8°C, langere bewaring bij -20°C
Interferentie
IH-500: Diaclon Rhsubgroups_1303
Referentiewaarden
Geen
Doorbelwaarden
Bron referentiewaarden
Uitvoerfrequentie
Dagelijks meermaals
Urgentie
Ja
TAT (turn around time)
10 minuten incubatie +
10 minuten centrifugatie
Toestel
IH-500
Analytisch meetbereik
Niet van toepassing
Afdeling
Hematologie (HEM)
Uitvoerend labo
DoorstuurInfo
Terugbetaling
555030